Internet i bilen

Posted on by Erik Persson

Internet är ju mer och mer något vi har svårt att klara oss utan. Medan internet kanske mest används som underhållning av olika slag går det ju inte att förneka att väldigt mycket viktigt bortom detta också sker huvudsakligen online idag. Internetåtkomst kan således vara viktigt att ha även när man är i bilen.

För att ha en trådlös uppkoppling behöver man ju ha en av två saker: en enhet med ett abonnemang/dataanvändning eller tillgång till wifi. När man sitter i bilen är det ju det förstnämnda som gäller de flesta gånger i form av mobilen. Men det behöver inte vara det enda sättet. Faktum är att det kan finnas något mycket mer effektivt: en trådlös router.  

Vad denna kan göra är helt enkelt att låta alla enheter som kan koppla upp sig till ett wifi att få internetåtkomst. Detta betyder att man inte behöver ett SIM-kort med tillhörande abonnemang för att koppla upp sig till 4G nätet utan kommer åt det genom denna router istället. Detta är perfekt när någon i bilen sitter med exempelvis en surfplatta eller en laptop. Och det låter ju en ha tillgång till all underhållning internet kan bjuda på, vare sig man föredrar att streama film eller spela kortspel.

När man beställer en trådlös router kommer denne med sitt eget abonnemang som i många fall kan justeras efter sitt eget behov, åtminstone till en viss grad. Dessa enheter har i regel ett inbyggt batteri som bör räcka några timmar innan den behöver laddas. Det är dock viktigt att ta reda på hur den laddas innan man köper den. En del kan bara laddas med ett 12-voltsuttag, vilket betyder att det är svårt att få dessa laddade utanför bilen.

Kanske inget problem med tanke på att man huvudsakligen använder den för bilen, men man kan säkert stöta på tillfällen då det vore praktiskt att kunna ladda den i ett vanligt vägguttag. En del har dock inget batteri överhuvudtaget och slås direkt av och på tillsammans med bilen. Vill man fortsätta att ha uppkoppling trots att bilen stängs av måste man se till att köpa en med inbyggt batteri.