Service och mek

Posted on by Erik Persson

Serva bilenAtt någon gång råka ut för att något går sönder eller att något behöver bytas ut på grund av förslitning, det är något som varje bilägare får erfara. En del saker måste man förstås lämna in bilen på verkstad, men en del saker kan man faktiskt ordna själv om man är lite händig och följer instruktioner slaviskt.

Vad kan man göra själv

En hel del enkla underhållsarbeten och service kan man faktiskt göra själv. Som sagt så ska man se till att följa instruktionerna noggrant eftersom om man råkar göra fel på fel saker så kan det få svåra konsekvenser exempelvis i trafiken. Handlar det om reparationer som kräver specialkunskaper eller specialverktyg som är svåra att hantera är det bättre att anlita en verkstad eller någon annan som inte missar vitala detaljer.Har du beslutat dig för att du klarar av att fixa din bil på egen hand så ska du för det första se till att införskaffa reservdelar som är av god kvalitet. När det handlar om din bil så handlar det även om din egen och andra säkerhet, så det är nog i de flesta fall värt att betala för kvalitet.Men vad kan man då göra själv, vi tar upp några av de saker man med instruktioner och tungan rätt i mun kan fixa själv.

  • Byta hjullager – Att byta hjullager är lite fifty-fifty om du ska våga göra själv eller inte. Det kräver lite skicklighet. Men ska du göra det så bör du hissa upp bilen i det hörn där du ska byta hjullager – kom ihåg att ALLTID ställa något under som kan ta emot bilen om domkraften skulle slinka undan – annars kan det gå illa. Skruva bort de delar som ska bort, det vill säga hjul, bromsok samt den delen som kallas för spindeln.  Ta sedan spindeln en verkstad så kan de pressa ut det gamla lagret och sätta i det nya. Sedan kan du återvända hem och skruva fast spindeln.
  • Byta olja – Olja är inte så svårt att byta själv faktiskt. Åk till en gör-det-själv hall med hiss eller med grav. Skruva bort oljepluggen och töm ur den gamla oljan i en behållare. Torka av noggrant och kom ihåg att byta packning. Fyll sedan på med ny olja när pluggen sitter på plats igen.