Stjärnor i motorcykelsport

Posted on by Erik Persson

Liksom andra idrotter så finns det inom motorcykelsportens olika grenar några utövare som efter dominans i sina respektive grenar, framhävs som de allra främsta i sportens historia. Här presenterar vi några av de allra största profilerna från tre av grenarna.

Roadracing – Valentino Rossi

När talar om stjärnor inom sporter som har flera olika klasser så brukar man med fördel ange vilken klass som den omskrivne föraren deltagit i. Men när det gäller den italienske motorcykelföraren Valentino Rossi så skiljer sig regeln. Han har dominerat och vunnit i princip alla klasser. 125cc, 250cc, 500cc och givetvis Moto GP. I slutet av 2012 så hade den 34-årige italienaren på totalt 276 starter, vunnit 105 av dessa. Detta har inneburit hela nio världsmästartitlar, vilket gör honom till en av världens främste genom alla tider, endast överträffad av sin landsman Giacomo Agostini, som vunnit hela 122 gp-segrar som givit 15 mästartitlar – dock bara i två klasser jämfört med Rossis fyra. Sin första världsmästartitel tog han redan vid 18-års ålder – bara en säsong efter sin debut.

Speedway – Tony Rickardsson

Motorcykelsport har i Sverige genom åren på sina håll fått ett ganska begränsat utrymme i medierna. Detta kan man nog säga att Tony Rickardsson till stor del själv rådde bot på. Han fick i takt med sina framgångar in speedway i större utsträckning i tv-rutan. Med sina sex individuella världsmästartitlar så är han tillsammans med nyzeeländaren Ivan Mauger den mest framgångsrike speedwayföraren i historien. Mellan sina internationella framgångar så körde han även tävlingar på nationell nivå inte bara i Sverige, utan även i den polska och den engelska speedwayserien. Med tiden blev han en folkkär profil som med sitt utpräglade dalmål blev en härlig färgklick i rutan.

Enduro – Juha Salminen

En annan av de riktigt stora inom motorcykelsporten är finländaren Juha Salminen. Mellan 1999 och 2007 vann han alla VM-titlar. Totalt har han vunnit hela 13 titlar och lägg därtill två andraplatser och en tredjeplats. Under säsongen 2008 så blev han den meste vinnaren av lopp i världsmästarserien, då han slog sin landsman Kari Tiainens tidigare rekord på 77 segrar. Efter tre säsonger utan världsmästartitel så bytte inför säsongen 2011, Salminen, till det svenska stallet Husqvarna. Där blev ordningen återställd och ännu en titel kunde läggas till i samlingen.