Svenska Rallyt

Posted on by Erik Persson

1950 så kördes Svenska Rallyt för första gången, rallyt kördes under sommaren och kallades för Midnattssolsrallyt. Detta namn hade tävlingen fram till året 1964, året därpå så kördes rally på vintern och sedan dess har det varit så.

Start och målgång har sedan 1967 varit i Karlstad, tidigare hade man haft olika start och målstäder. Mittpunkten för VM-rallyt är Hagfors och deras flygfält som står som servicecentrum för hela tillställningen. På grund av oljekrisen 1973-1974 så ställdes tävlingen in och det var en av två gånger som tävlingen blivit inställd. Den andra gången var 1990, och då var det den milda vintern som var boven. Även 2009 kördes inte Svenska Rallyt då den inte ingick i VM-serien. Senast en Svensk vann VM-rallyt var 1997 då Kenneth Eriksson vann i en Subaru.

Sedan 2010 kallas det för  Rally Sweden och är Sveriges största rallytävling. Framgångsrika svenska förare genom åren har varit Stig Blomqvist som vunnit tävlingen hela 7 gånger. Björn Waldegård vann 5 gånger. Under 2000 talet har Marcus Grönholm, Finland, varit dominerande med 5 segrar. Norge har endast en seger i detta rally och det var 2005 då Petter Solberg vann i en Subaru. Senast vann fransmannen Sébastien Ogier i en Volkswagen. 2013 var ett succéår för tävlingen både i skogen, på sociala medier och i TV. Antalet åskådare var betydligt fler än förra året och införandet av en historisk klass, Rally Sweden Historic, har varit uppskattat. Alla har njutit av att få se bilarna och stjärnorna från förr på VM-sträckorna. För mer information om nästa års tävling hittar du på den officiella hemsidan för Rally Sweden!