Ta hand om bilen – snabba tips!

Posted on by Erik Persson

shutterstock_281964584Vill du slippa höga reparationskostnader och slippa besikta om bilen vartenda år? Genom att kontinuerligt ta hand om bilen under året kan man undvika att reparera för tusentals kronor. 

Lacken

Problem med lacken kan vid första anblick tolkas som att försöka fixa skönhetsfel. Men rost gör lack mycket svagare och kan göra stora hål i karossen. I hålen kan det sedan blåsa in en massa saker som skadar motorn. Skydda lacken med vax och tvätta av den ofta. Under vintern måste man ställa bilen varm och under sommaren ska det inte vara i direkt solljus.

Varm bil

Apropå värme: om det går borde bilen stå varm under vintern. Har man inte den möjligheten ska man istället ha både motor- och kupévärmare som får stå en stund innan man startar bilen. En varm motor får mindre slitage och drar heller inte lika mycket bränsle än om man försöker kallstarta den.

Bromsar

Bromsarna är den viktigaste delen på en fungerande bil. Man måste ta väl hand om dem. Det innebär att motionera dem då och då. Du kan läsa mer om serva bromsarna i ett tidigare inlägg.  Vi är alla van att göra mjuka och fina inbromsningar, men för att bromsarna ska fungera (och så man vet att de fungerar bra) ska man tvärnita ibland. Inte mitt på vägen i trafiken, så klart. Men när man är på en ensam väg eller tom parkering kan man göra några hårdare inbromsningar för att motionera dem och vara säker på att de tar bra.