Bilen och däcken

Posted on by Erik Persson

bil_326872250Det är lätt hänt att man inte ägnar så mycket tid åt däcken när man tänker på bilen. Men med tanke på hur viktigt det är att köra på bra däck är detta något man helt klart borde börja göra i större utsträckning. Här ska vi ta en titt lite allmänt om däck, deras hållbarhet och hur man försäkra sig om att de fortfarande kan säkert användas på vägen.

Sommar- och Vinterdäck

Alla är ju garanterat bekant med att vi byter däck beroende på årstiden. Mellan den 1 december och 31 mars ska alla bilar ha vinterdäck. Dubbdäck får dock användas redan från 1 oktober och fram till 15 april. Denna period kan dock göras längre om det fortfarande är snö, is snömodd eller frost på delar av vägbanan.Det finns dock så kallade året-runt-däck. Men saken är den att Trafikverket inte klassar dessa som däck framtagna för vinterkörning. Och på grund av detta är dessa däck inte tillåtna när det råder krav på vinterdäck.

Hur länge håller ett däck?

Hållbarheten på däck är en väldigt vanlig fråga, men tyvärr är det inte en enkel fråga att svara. Det är många faktorer som måste tas i åtanke. Detta inkluderar men är inte begränsat till:

  • Däcktyp
  • Biltyp
  • Körsätt
  • Hjulinställning
  • Frekvens av underhåll

Men det kanske mest avgörande faktorn är att ha rätt tryck i däcket. Ser man inte till att hålla detta på rätt nivå riskerar man att halvera däckets livslängd.

Kontrollera däcken

För att få ut det mesta av sina däck är det viktigt att man kollar dem regelbundet. Vi har redan talat om att kontrollera trycket i däcken. Använder man däck som biltillverkaren rekommenderar är det bäst att även ställa in lufttrycket efter vad de säger. Väljer man dock en annan dimension än biltillverkarens standard bör man höra sig för på en verkstad om det optimala trycket.För att se till att däcken inte är för nedslitna för att fortfarande få ett bra grepp på vägbanan är det viktigt att kolla mönsterdjupet. Enligt Transportstyrelsen ska det minst vara 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck.